Eva Österberg

 
Eva Österberg har talat om vikten att staten tar sitt ansvar vid industrinedläggning. Oskarshamn är ett sådant exempel. När OKG stänger ner två av reaktorerna försvinner direkt eller indirekt 2 500 jobb. Detta skulle motsvara drygt 30 000 jobb i Malmö, drygt 50 000 jobb i Göteborg och drygt 85 000 jobb i Stockholm. Någon som trot att det hade jobbats frebilt om detta hade skett?

VU är valt!

 
Partikongressen har nu valt nytt verkställande utskott. De valda är;
 
Stefan Löfven, partiordförande 
Lena Baastad, partisekreterare
Karl-Petter Thorwaldsson
Mikael Damberg
Magdalena Andersson
Lena Micko
Morgan Johansson
 
Suppleanter
Ardalan Shekarabi
Margot Wallström
Tomas Eneroth
Bodil Hansson
Peter Hultqvist
Anna Johansson
Anders Ygeman
Susanna Gideonsson

Ännu ett inlägg...

 
Ann-Christine Quist Karlsson blev ytterligare ett ombud från Kalmar län att hållà ett anförande till partikongressen. Det handlade om tandhälsa och att alla människor ska kunna gå till tandläkaren. Partistyrelsen föreslår nu att steg för steg ska tas för att göra tandhälsan mer jämlik. Ett väldigt bra förslag tyckte Ann-Christine Quist Karlsson

Marianne Dahlberg

 
Marianne Dahlberg gjorde ett starkt inlägg och uppmanade kongressen att bifalla en motion från Kalmar län om att tillsätta en utredning med syfte att göra en rejäl förändring av den del av Föräldrabalken som reglerar gode män, förvaltare och överförmyndare. 
 
Denna lag kom till 1924, det vill säga för drygt 90 år sedan. Det året bildade Hjalmar Branting sin tredje regering och i Storbritannien utnämndes Winston Churchill till finansminister. På hösten 1924 startade dessutom den första säsongen av fotbollsallsvenskan. Kongressen hålls ju i Göteborg och den första fotbollsallsbenskan blev också en succé för Göteborg med Gais som segrare, IFK Göteborg som tvåa och Örgryte IS som trea. 
 
Marianne Dahlberg konstaterade att det gått ett tag sedan dess och avslutade, "Jag vill inte uppleva att lagen år 2024 får fira sin hundraårsdag!"

Dubbelt upp!

Per Adolfsson
 
Ilko Corkovic
 
Under kvällen har det varit dubbelt upp för Kalmardelegationen i talarstolen. Både Per Adolfsson och Ilko Corkovic har varit uppe i debatten. Båda talade om vattenfrågan och då snarast bristen på vatten. 
 
Under 1800-talet flydde människor vårt län och vårt land på grund av bristen på vatten. Dagens lagstiftning är inte anpassad till dagens situation. Den är anpassad till att vi har för mycket vatten och Inte brist som är läget idag. Vattnet stannar inte heller vid kommungränsen. Staten måste ta ett större ansvar, menade Per Adolfsson. 
 
Det var inte bara flyktingfrågan som varit en utmaning hos oss på Öland menade Ilko Corkovic. Även vattenfrågan har varit och är en jätteutmaning. Förrà året drabbades vår grannkommun Mörbylånga av akut vattenbrist. Borgholm ställde upp men när högsäsongen kom hjälpte inte ens det. Kalmar ställde då upp och vi drog en överföringsledning från Kalmar till Öland som gjorde att vi klarade sommaren. 
 
Nu har Borgholms kommun satsat 114 miljoner kronor på en avsaltningsanläggning. Det ät väldigt mycket pengar dörren liten kommun som Borgholm. En sådan viktig fråga som vatten måste vara statens angelägenhet, hävdade Ilko Corkovic. 
Visa fler inlägg