Dubbelt upp!

Per Adolfsson
 
Ilko Corkovic
 
Under kvällen har det varit dubbelt upp för Kalmardelegationen i talarstolen. Både Per Adolfsson och Ilko Corkovic har varit uppe i debatten. Båda talade om vattenfrågan och då snarast bristen på vatten. 
 
Under 1800-talet flydde människor vårt län och vårt land på grund av bristen på vatten. Dagens lagstiftning är inte anpassad till dagens situation. Den är anpassad till att vi har för mycket vatten och Inte brist som är läget idag. Vattnet stannar inte heller vid kommungränsen. Staten måste ta ett större ansvar, menade Per Adolfsson. 
 
Det var inte bara flyktingfrågan som varit en utmaning hos oss på Öland menade Ilko Corkovic. Även vattenfrågan har varit och är en jätteutmaning. Förrà året drabbades vår grannkommun Mörbylånga av akut vattenbrist. Borgholm ställde upp men när högsäsongen kom hjälpte inte ens det. Kalmar ställde då upp och vi drog en överföringsledning från Kalmar till Öland som gjorde att vi klarade sommaren. 
 
Nu har Borgholms kommun satsat 114 miljoner kronor på en avsaltningsanläggning. Det ät väldigt mycket pengar dörren liten kommun som Borgholm. En sådan viktig fråga som vatten måste vara statens angelägenhet, hävdade Ilko Corkovic.